До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас.

За целта ще бъде стартирана процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицински софтуер в страната, те ще съдействат на едно място да бъдат събрани данните колко граждани са били хоспитализирани с COVID-19, при колко лица коронавирусната инфекция е била доказана чрез антигенен или чрез PCR тест, при колко граждани има данни за антитела и колко са ваксинираните.

Зелени коридори за ваксини ще има и в столичните молове


След изчистване на дублиращите ЕГН-та ще има реална представа за нивото на колективния имунитет, обясни здравният министър и заяви, че до момента толкова задълбочено изследване не е правено и никъде няма данни каква част от населението има антитела.


„Това ще бъде еднократен процес на събиране на информация, а всеки следващ нов случай ще се добавя към базата данни, за да има в реално време картина за нивото на колективния имунитет.“

Националният ваксинационен щаб ще се преструктурира в Консултативен съвет по ваксинация към Министерството на здравеопазването, заяви още Кацаров.

Непредставително проучване, направено на принципа „случайна лабораторна извадка в различни дни“, реализирано в периода 25 май – 11 юни, на база измерване на анти N антитела, показва, че 43% от българите са били инфектирани с COVID-19.

Защо не дават COVID сертификат на 100 000 преболедували и ваксинирани


Изследвани са 2 665 проби от 38 населени места в страната, съобщи д-р Недялко Калъчев, управител на веригата лаборатории, провели изследването. Показателни са резултатите за София-град, където положителни са 31% от изследваните проби, за Пловдив - 44%, в Пазарджик е отчетен най-високият процент – 62 на сто.

Масово тестване на българите за наличие на антитела няма да има, тъй като това щяло да даде само момента снимка на ситуацията, заяви д-р Кацаров.

„При антителата има следния въпрос - те намаляват след известно време след срещата с вируса, но това не означава, че нямаме имунитет. Така ние ще установим само наскоро срещалите се, а не всички”, обясни министър Кацаров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg