Омикрон е по-заразен, но протича по-леко. Това заяви пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране на Столичната община. По думите му ефективността на ваксините срещу него е по-слаба, а вече преболедувалите COVID-19 могат да се заразят отново.

"Заради новия вариант Омикрон трябва да се постави трета доза от иРНК ваксина, защото тя наистина предпазва. При първи две дози от AstraZeneca защитата е само 20%. Ако обаче се постави бустерна доза при две предишни от Pfizer, се изравнява защитата срещу Омикрон с тази срещу Делта варианта. 85% е сигурно, че няма да се разболееш или ако се случи, ще бъде по-леко", заяви още Кантарджиев.

Витанов: Януари ще дойдат проблемите с Омикрон

Според него новите случаи на коронавирус у нас намаляват доста бавно, защото 10 болни заразяват 9 души.

"Не можем да очакваме стръмен спад на случаите. Много са хората в интензивни отделения и починалите", каза още специалистът. Професорът прогнозира, че нивото на смъртност може да се покачи заради неоказана медицинска помощ.

istock
istock

Той допълни, че 45% от населението на София е ваксинирано.

Омикрон може да дойде у нас преди Коледа

"Не трябва да изпускаме задължителната ваксинация на децата, както и не бива да допускаме епидемии от други инфекции", призова професорът и прикани хората да се ваксинират и за грип. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg