От 2022 г. здравната каса ще започне да плаща теста за антитела след COVID. Това предвиждат промени в наредбата, определяща пакета дейности, заплащани от Националната здравноосигурителна каса, качени за обществено обсъждане.

Тестът за антитела ще бъде включен като нова дейност в доболничната помощ, като към него ще може да насочва специалист. Изследването ще е за количествено определяне на IgG антитела, което ще позволи оценка и проследяване на имунния отговор при преболедувалите или ваксинираните срещу COVID.

Някои дейности, които досега са били извършвани в болничната помощ, ще може да се извършват в специализираната доболнична помощ според проекта.

Предвижда се в доболничната помощ да се извършва изследване на определен туморен маркер, което ще позволи да се направи е оценка на риска за малигнизация или метастази при тумори на яйчниците, се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването.

Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет

В проекта е предвидено в специализираната извънболнична помощ да се извършва и изследване на D-димер, което ще послужи за оценка на риска за тромботични усложнения при различни заболявания, включително и при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, усложнения при пациенти със SARS-CoV-2 инфекция и др.
 

istock
istock

Изследване за установяване на минимум 14 високорискови канцерогенни типове на човешки папиломен вирус също се предвижда да се извършва в специализираната извънболнична помощ.
 
От началото на следващата година се предвижда при отчитане и обработване на здравна и медико-статистическа информация да се прилага нова класификационна система на медицинските процедури, е посочено още в проекта.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg