Две седмици откакто антибиотиците се отпускат само с електронна рецепта. Пациенти се оплакват, че трябва на висок глас да си казват ЕГН-то в аптеките.
 
Това е притеснително и за хората, които не желаят околните да научават възрастта им. Дали това е заплаха за изтичане на лични данни и как да се избегнат злоупотреби?
 
Електронните рецепти, които оставиха в историята хартиените, са улеснение, казват  фармацевтите.

"Вече няма такива проблеми като в началото. Разликата не е много голяма, защото антибиотиците в момента намаляват като предписание, тъй като излизат от сезон", допълни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
 
Изборът как да предоставят ЕГН-то си аптекарите оставят на пациентите.

"Аз им предлагам да въведат самостоятелно ЕГН-то, ако не желаят или казват, че ще го кажат, или дават лична карта, или пишат на лист", коментира Любов Ризонова, фармацевт пред БНТ.

Антибиотици само с електронна рецепта от днес

Който не иска да казва ЕГН-то си има вариант клавиатура, на която го въвежда и я подава на аптекаря. "Това е облекчение и за тях, и за нас. По този начин няма да има притеснения", заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
 

istock
istock

От Комисията за защита на личните данни напомнят, че трябва да има обучения в аптеките как да се иска единният граждански номер.
"Сам по себе си представлява алгоритъм от информация за лицето, който показва датата му на раждане, пола, която информация, когато не е свързана с други данни като негов адрес или място на живеене, трудно би могла да се използва по начин, който да му навреди", каза още Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.
 
Комисията обаче няма как да извършва масови проверки в аптеките дали спазват правилата за защита на личните данни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase