Общинските болници предупреждават, че изпадат в тежко финансово състояние, заради намаляване на пациентите, които постъпват в тях със заболявания извън Covid-19.

Това поставя под риск лечебните заведения, включително и изплащането на заплатите, предупреди д-р Иван Иванов, управител на втората по големина в страната общинска болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, предаде БНР.

Болница отказа дарение от над 200 000 лева

Според болничния управител д-р Иван Иванов се очертава нова криза, защото рязко ще намалеят плащанията от Здравната каса за брой преминали пациенти, което ще създаде проблеми с разплащането към доставчиците за медикаменти и за възнагражденията на медиците.

"Капацитетът е запълнен под 50 %, което ще се отрази на приходите в края на месеца. Следващия месец, ако продължат така нещата, ще бъде още по-ниска заработката и се надяваме на някакви решения от НЗОК и Министерството“, каза той.

Кой плаща за лечение, ако се разболеем от COVID-19 в чужбина

istock
istock

Националното сдружение на общините също заяви готовност да постави проблема пред здравното министерство. Болницата в Горна Оряховица също обяви дарителска кампания за респиратори.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg