В последните дни Министерството на културата и Министерството на здравеопазването водят активен диалог и се обсъждат различни хипотези за достъп до зали и събития в условия на евентуален ограничителен режим, съобщават от министерството на културата.

Търсят се алтернативни решения за потребностите на творческия и културен сектор, се казва още в съобщението.

Основен приоритет на Министерство на културата е да се защити възможността на заетите в сферата на културата и изкуствата да упражняват професиите си.

Какви ще са новите мерки у нас заради ръста на болните от коронавирус

Ден по-рано от здравното министерство обявиха, че обмислят въвеждането на ограничителни мерки от следващата седмица. Причината е растящият брой на заразени и починали с COVID-19, а ограниченията вероятно ще бъдат наложени в цялата страна. 

istock
istock

На среща в Министерството на здравеопазването министър д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти актуалната епидемична обстановка в страната и необходимостта от въвеждането на противоепидемични мерки.

Сред обсъжданите варианти е ограничаване на броя на посетителите на заведенията, клубовете, както и на различни мероприятия. 

„Първите мерки ще бъдат наложени на държавната и общинската администрация. Най-рискови са събитията на открито и закрито от битов характер и първите мерки ще бъдат именно за такива събития”, посочи д-р Стойчо Кацаров.

„Първата заповед още ще включва възможността за ваксинирани да продължават работа - не е нужно да се налагат никакви ограничения за капацитета. Това е допълнителна възможност - не дискриминация”, допълни здравният министър и подчерта, че каквато и мярка да се вземе, тя няма да влиза веднага в сила, за да могат хората да се подготвят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg