Европейският парламент прие окончателно въвеждането от 1 юли на европейско удостоверение за преболедувалите, изследваните и ваксинираните против COVID-19.

Новите правила осигуряват оперативна съвместимост на данните в ЕС за предотвратяване на измами с тези документи, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Притежаването на удостоверение няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да бъде документ за пътуване.

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи в цифров или хартиен формат и ще има QR код. Той ще удостоверява, че лицето е ваксинирано срещу Covid-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест или се е възстановило от вируса.

Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19

ЕП призовава държавите от ЕС да осигурят изследвания за новото заболяване на достъпни цени. Европейската комисия ще осигури 100 млн. евро за изследвания и удостоверения, се допълва в съобщението.

istock
istock

Предвижда се държавите от ЕС да приемат удостоверения, издадени в други европейски държави за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата.

Държавите ще решат дали да приемат и удостоверения за ваксини, разрешени по национални процедури или от списъка на Световната здравна организация.

Общата рамка на ЕС ще гарантира, че сертификатите са оперативно съвместими и могат да се проверяват в целия Съюз. Системата трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца.

Страните-членки няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като карантина, самоизолация или извършване на тест, „освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“.

Мерките трябва да бъдат съобщени по възможност 48 часа предварително на другите държави и на Комисията, а обществеността да е информирана 24 часа по-рано.

За да влезе в сила, решението трябва да бъде прието от Съвета на ЕС и публикувано в Официалния вестник.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg