От днес десет столични парка ще бъдат отворени за посещения.

Същото ще последва в градовете в цялата страна, след като в събота министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за отваряне на парковете при стриктно спазване на санитарните мерки и на разпоредбите на властите.

Парковете, които ще бъдат отворени в столицата, са Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

Пускат родители с малки деца в парковете на София

Парковете в Русе, Стара Загора, Плевен, както и плажовете във Варна и Бургас, също ще бъдат отворени за разходки.

Допуска се разходка на деца до 12 години, като може да са придружени от най-много двама възрастни от едно семейство.

istock
istock

Забранено е събирането на деца от две семейства, както и струпването на хора в парковете.

Задължително е носенето на маски, както и спазването на минимум 2.5 метра дистанция. Забранено е сядането на пейки, консумацията на алкохол, както и ползването на детски съоръжения и площадки.

Задължително носенето на маски на обществени места

Разрешава се, но не се препоръчва, и бременни жени да се разхождат.

Часовият интервал за разходки с деца е от 9.30 сутрин до 18.30 вечер. Преди и след тези интервали е разрешено разхождането на домашни кучета, както и индивидуалният спорт.

Организацията на пешеходците в парковете е създадена така, че движението да бъде еднопосочно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg