Американската фармацевтична компании Пфайзер потвърди, че конфискувани в Мексико и Полша подозрителни дози от нейната ваксина срещу коронавируса и продавани за до 1000 долара бройката, са били менте, предаде Франс прес, като се позова на американски медии.

Около 80 души са били инжектирани в клиника в Мексико с тези фалшификати, които очевидно не са имали вредно въздействие върху здравето на хората, но също така и не действат и срещу коронавируса, пише "Уолстрийт джърнъл".

Флакончетата с ментето са имали произволно написани партидни номера и дати за изтичане на срока на годност, предава БТА.

В Полша пък конфискуваните подозрителни ваксини се оказали козметичен продукт, вероятно против бръчки.

Колко струва ваксина на черно

"Даваме си сметка, че в настоящия климат, благоприятстван от лесното и удобно осъществяване на търговия по електронен път и анонимността, предоставяна от интернет, ще има и нарастване на измамата, на фалшифицирането и на други незаконни дейности, свързани с ваксините и методите за лечение на Ковид-19", казва говорител на Пфайзер пред Ей Би Си Нюз.

istock
istock

В Мексико сега се прави проверка на доставка на 6000 дози, представяни като руска ваксина Спутник V, конфискувани миналия месец от частен самолет, потеглящ за Хондурас.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg