Експертите забелязват рязко увеличаване на ваксините, паспортите за имунизация и фалшивите отрицателни тестове за COVID-19 в тъмната мрежа.
 
Цените за дози от ваксините AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm или Johnson & Johnson варират от $500 до $750, а фалшивите сертификати за ваксинация се продават от анонимни търговци за по-малко от 150 долара. Не е ясно дали флаконите с ваксина са истински или не.
 
Darknet е достъпна само чрез специфични инструменти на браузъра. Изследователи от компанията за киберсигурност Check Point наблюдават пазара за незаконни стоки от януари, когато за първи път се появиха реклами за ваксини.
 
Според тях броят на рекламите, които са видели през последните седмици, се е утроил до над 1200. Продавачите на ваксини са от САЩ, Великобритания, Испания, Германия, Франция и Русия. Много от рекламите са с руски текст на кирилица, както и на английски.
 
Рекламираните ваксини включват Oxford-AstraZeneca за $500, Johnson & Johnson и Sputnik по $600 и Sinopharm за $750. Един продавач предлага доставка на следващия ден, допълвайки: "За доставка през нощта/спешни случаи ни оставете съобщение."

"Правим отрицателни COVID тестове за пътуващи в чужбина, за работа и т.н. Купете два отрицателни теста и вземете третия безплатно!", гласи друго предложение в Darknet. Някои ваканционни оператори изискват ваксинационни сертификати от пътниците преди полет, а Европейският съюз има план да въведе "Зелен цифров сертификат" за пътуващите. Това ще позволи на всеки, ваксиниран срещу COVID, или който предоставя отрицателен тест, или наскоро се е възстановил от вируса, да пътува в рамките на ЕС.
 

istock
istock

Не е изненадващо, че фалшивите документи се предлагат в тъмния интернет за продажба.
 
Разследващите от Check Point откриват много продавачи, които предлагат фалшиви документи, включително един, за който се предполага, че е от Великобритания, с ваксинационна карта за 150 долара, използвайки трудно проследимата криптовалута Bitcoin като метод на плащане.

Защо сертификатът за ваксинация на хартия не дава актуален статус

Когато се свързват с продавача, на екипа е казано, че просто трябва да предоставят имената си и предполагаеми дати, на които са попучили дозите от ваксината. Продавачът изпраща съобщение: "Не е нужно да се притеснявате ... това е нашата работа .... Направихме това за много хора и всичко мина добре."
 
Одед Вануну, ръководител на изследването на уязвимостите на продукти в Check Point, казва пред BBC: "Наложително е хората да разберат, че опитът да получат ваксина, карта за ваксинация или отрицателен резултат от PCR тест по нелегален начин е изключително рискован, тъй като хакерите са по-заинтересовани от вашите пари, информация и самоличност."
 

istock
istock

Екипът на Вануну е закупил доза от ваксината Sinopharm от доставчик за 750 долара като част от проучването им, но тепърва ще я получи. Според него продавачът е бил измамник, но казват, че други може и да продават истински ваксини.
 
Check Point призовава държавите да приемат система за QR кодове в цялата документация за ваксините, за да затруднят фалшификатите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg