Проблемът със сертификата за ваксинация на хартия е, че е статичен, не е динамичен и не показва статуса към момента на проверката - мнението е на IT специалиста Димитър Димитров.

В интервю за БНР той посочи, че приложение в мобилния телефон е правилното решение за този тип сертификати за ваксинация срещу Covid-19.

Дигитален зелен сертификат при пътуване предлага ЕК

 

В много държави, които си направиха „дигитални РЗИ-та“ – Китай, цялата азиатска част, карантинирането и проследяването става посредством приложения, даде пример той. Там се използват динамични показатели, както е динамичен в случая със сертификатите за ваксинация нашият здравен статус – дали сме ваксинирани, дали сме прекарали вируса, дали сме здрави.

Сега имаме документ, но той не дава възможност да се направи динамична проверка, изтъкна Димитър Димитров.
 

istock
istock

„Имаме един QR код, който е графично изображение на някакъв текст. В нашия случай този текст е номерът на сертификата, който седи отдясно. Нямаше доскоро проверка, вече въведоха проверка за валидността на сертификата. Когато нашите сънародниците се юрнат да ходят в Гърция на почивка или в Испания на почивка, съответният полицай на съответната гранична служба да може да провери дали този документ е истински, както имахме примери с фалшиви PCR тестове. Как може да бъде променен – като сканираме този код. Само че този код, ако го носим на хартия, трябва да води на определено място, което да покаже реалният статус към момента на проверката, не към момента на издаване на хартиения документ. Защото аз днес съм ваксиниран, ама не е ясно дали след 6 месеца този ваксинационен статус ще е същият, както след 14 дни“, коментира IT специалистът.

Кога ще получим сертификат за имунизация

Димитър Димитров смята, че държавата трябва да има сървър, където да се съхраняват тези сертификати.

Който трябва да бъде отделен от системата за пациентското досие.“ Според него електронният вариант на документа е по-добър с оглед на защитата срещу фалшификации. 

istock
istock

Ако има достъп до сертификата за ваксинация през мобилния телефон, дори документът да бъде забравен, може да се удостовери статусът, обобщи Димитър Димитров. По думите му вътре може да бъде вкаран и резултат от PCR тест, както и от изследване за антитела.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg