Лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни, започнало преди навършване на 18-годишната възраст на пациента, да продължи да се заплаща от бюджета и след това до приключване на лечението.

Тази промяна в Закона за здравето са внесли в Народното събрание депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

В момента това лечение продължава да е безплатно за пациентите онкологични и онкохематологични заболявания. Но такава правна възможност липсва за хората с редки заболявания, които след навършване на пълнолетие остават без осигурено заплащане от държавния бюджет на тяхното лечение. Това поставя в риск тяхното здраве  и живот, както и нарушава принципа на непрекъснатост на лечението, се посочва в мотивите към законопроекта.

Нови улеснения за пациентите у нас

Медицинските услуги, които се осигуряват на българските граждани извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, се заплащат от НЗОК чрез трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването.

По данни на НЗОК тази промяна, ако се приеме, ще струва 8,405 млн. лева за около 25 човека,  които предстои да навършат пълнолетие през тази година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase