На първо четене Комисията по здравеопазване в парламента прие Министерски съвет да направи стъпки за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина Sputnik V.

Предложението беше внесено от Корнелия Нинова. Решението бе взето след оспорван дебат, в който участваха както депутати и министри, така и представители на съсловните организации, предава NOVA.

Има график за раздаване на ваксините

Председателят на комисията Александър Симидчиев предложи да се възложи на Министерски съвет да предприеме първи стъпки за проучване на възможностите за прилагане на ваксината Sputnik V след получаване на разрешение на ЕМА, което бе отхвърлено.

istock
istock

От своя страна здравният министър в оставка професор Костадин Ангелов коментира, че България няма капацитет да извърши оценка, капацитет за безопасност на ваксината.

Кунчев: При 70-75% ваксинирано население ще "паднат маските"


Директорът на изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов от своя страна добави, че има четири разрешени ваксини, а настоящото законодателство не позволява да се извърши самостоятелно проучване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg