На редовно заседание на Министерски съвет бе приет Национален план за готовност при пандемия.

Той беше представен от здравния министър Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов.

Борисов: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло

Основните цели на плана са ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

„Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозния процес“, подчерта министър Ангелов.

При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии.

Опасно ли е да ни сложат ваксина, ако сме с COVID-19

Доц. Ангел Кунчев обясни, че планът касае всички възможни пандемии.

„Ключово значение има информацията към хората. Със сигурност след Нова година ще започне имунизацията срещу този вирус”, заяви доц. Кунчев.  

istock
istock

Проф. Ангелов подчерта, че ваксинацията ще бъде доброволна и напълно безплатна.

„Ангажимент на координационния център и правителство ще бъде всеки един гражданин, който желае ваксина, да му я осигури”, каза проф. Ангелов.

„До края на тази седмица ще бъдат осигурени хладилници за съхранение на ваксината. Те ще бъдат 4 на брой – 2 ще са в София, един в РЗИ Бургас”, обясни проф. Ангелов.

Кога идват първите ваксини у нас

„До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. Този план ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване, а днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините – проф. д-р. Красимир Гигов, ген. директор на Българския червен кръст“, съобщи още министър Ангелов.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че назначаването на Гигов го е изпълнила със задоволство.

„Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА”, каза директорът на болницата. Той обяви, че там също ще бъдат доставени хладилници за съхранение на ваксина.

Сумата, опусната за справяне с пандемията, до момента надхвърля 2 милиарда лева. 80 милиона лева на месец достигат парите за лекарите на първа линия, съобщи още Ангелов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg