Министерство на здравеопазването разработва проект за остойностяване на клиничните пътеки и въвеждане на коефициенти за тежест и съпътстващи заболявания, които да диференцират заплащането по всяка пътека.

Това съобщава здравният министър проф. Христо Хинков на депутатски въпрос кога ще е готова наредбата за остойностяването на лекарския труд и правила за формиране на лекарската заплата.

По отношение на медицинските специалисти също се предвиждат редица мерки, включително подготовка на промени в кадровата политика за осигуряване на повече лекари – повишаване на привлекателността на медицинските професии и насърчаване на по-балансирано разпределение на здравните специалисти на територията на страната чрез създаване на Национален фонд.

Предвидени са и инвестиции в изграждането на амбулатории за лични лекари и други медицински специалисти в малките населени места, в които да бъдат разкрити амбулатории за извънболнична помощ.

Предлагат мобилни кабинети да правят прегледи

Целта на мерките е да се въведе пропорционално и справедливо остойностяване на медицинските дейности, както и механизъм за насърчаване повече хора да учат тази професия, става ясно от отговора на министъра.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg