Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов днес, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В него са участвали членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на ново повишение на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Електронният сертификат за ваксина вече е факт

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

istock
istock

"Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема", е изискал премиерът Борисов в хода на работното съвещание.

По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Пускат пробно първите училищни автобуси в София


Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50 на сто до 22,30 ч вечерта.

"Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове", е бил категоричен премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят е добавил, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве.

istock
istock

"Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта", е подчертал премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

Кунчев: Ще има втора доза от ваксината за всички, получили първа

"Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на сто, като новохоспитализираните лица са 86", е докладвал министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание.

Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

"По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината", е подчертал здравният министър. Ангелов е добавил, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите.

БТА
БТА

"Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини", е допълнил министърът на здравеопазването.

Ген. Мутафчийски: Доверието към ваксините нараства

Премиерът Борисов е акцентирал, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае.

"В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози", е казал още премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски е обърнал внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен.

"Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието", е изтъкнал Мутафчийски, се посочва още в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg