Ще бъдат ли нарушени правата на хронично болните, ако проектът на Националния рамков договор бъде приет и се реши, че НЗОК ще заплаща не повече от два медикамента за домашно лечение?

Пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Здравната каса и представител на Националната пациентска организация, заяви, че вече се е запознал с проекта за промени в Националния рамков договор.

Задължителната здравна вноска остава 8%

„Това, което Касата каза, че не би следвало лекари и пациенти да се притесняват, не е вярно. Предложените промени сочат, че хронично болните няма да могат да бъдат лекувани с повече от две лекарства. Това, което за нас наистина представлява проблем, е , че управляващите посредством Касата се опитват да налагат модела „който има пари ще се лекува, който няма - няма да се лекува“, заяви адвокат Дамянов.

Той подчерта, че т.нар. финансиране на НЗОК на практика не е даване на пари:

istock
istock

„Това са паричните вноски на българските граждани, които си плащат редовно здравно-осигурителните вноски. Това е насочване на този ресурс, който българският гражданин съвестно плаща от джоба си или работодателят му го заделя и го вкарва в бюджета“.

Как е решен въпросът с болничните в Европа

Според Андрей Дамянов в този си вид Рамковият договор действа против интереса на пациента и на лекуващия го лекар.

„НЗОК ще плати само две или максимум три лекарства за този пациент. Знаем много добре какво е състоянието на българския гражданин в масовата си част – той просто няма да може да си позволи да плати останалите лекарства и на практика няма да може да си позволи да се лекува“, коментира адвокат Дамянов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg