С 4,7 милиарда лева ще разполага Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) догодина, реши окончателно парламентът, като прие на второ чете бюджетът на Касата за 2019.

Задължителната здравна вноска се запазва на ниво от осем процента.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ оттегли свое предложение за механизъм за определяне на цените на скъпоструващи лекарства за редки или социално значими заболявания.

Въпросът ще бъде уреден в друг закон, а докато това се случи, ангажиментът ще е на Касата, допълни Дариткова.

Доплащаме най-много за здраве в ЕС

“Смятам, че механизмът за отстъпки трябва да важи за всички по еднакъв начин и тук вече наистина ангажиментът на Надзорния съвет на Касата и на ръководството й е оперативно да се въведе механизмът по начин, по който да не допуска дефицити на медикаменти за българските пациенти“, посочи тя.

istock
istock

Повече пари за лечение на редки болести и за здравен скрининг поискаха депутати от БСП и ДПС в началото на разискванията по бюджета на НЗОК.

Проф. Георги Михайлов от левицата обърна внимание на редките болести и, че средствата за лечението им са изключително финансоемки, като изтъкна, че 75% от тези пациенти са деца.

552 000 българи са без здравни права

"Ако няма средства, достатъчно отделени по този член, касаещ бюджета на Здравната каса, ние ще търсим средства за скрининг тогава в държавния бюджет. България остава единствената страна в ЕС, която няма национална скринингова програма", заяви Нигяр Джафер от ДПС

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg