552 хил. българи не са били здравно осигурени през миналата година.

Голяма част от тях може да се каже, че попадат в така наречената сива икономика. Това съобщава министърът на финансите Владислав Горанов на питане на депутата от БСП Валентина Найденова.

Освен тях без осигуровки са над 10 хиляди бежанци и още 135 000 чужденци, които не са бежанци.
Броят на българите без здравни права намалява от 2016 година насам, показват още данните, предоставени от министър Горанов.

Колко доплащаме за здраве

През 2018 г. те са били близо 654 хиляди души, а през 2017 г. – 599 000 човека.  

istock
istock

Държавата плаща здравните вноски на 3,9 милиона българи. Техният брой остава относително еднакъв през последните три години.

Държавната хазна плаща здравните вноски на държавните служители, полицаите и военните, като през 2018 г. те са 86 048 щатни бройки.

Отделно бюджетът плаща здравните вноски и на пенсионерите, хората, които получават обезщетения за безработица или социални помощи, студентите, хората до 18 години и затворниците.

Какъв ще е ръстът на разходите за здравеопазване догодина

Така при 7 млн. души население в България се оказва, че само около 2,5 млн. плащат сами здравните си вноски.

В Националната агенция по приходите са постъпили 2,63 млрд. лв. от здравни вноски  през миналата година.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg