България през октомври ще получи 2500 дози с „Ремдесивир“ по поръчката, организирана от Европейската комисия.

До момента са разпределени 2800 флакона във всяка болница, с които се лекуват пациентите с COVID-19 у нас. 
Това заяви в студиото на NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Един флакон „Ремдесивир“струва 700 лв., отбеляза Кунчев.

Личните лекари ще дават направление за PCR тест

За един човек се ползват между 5 и 10 флакона според тежестта на заболяването.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че заразата става два дни преди поява на симптоми и пет дни след това. За да се заразим, трябвало да има натрупване на определено количество вирус.

istock
istock

Той разкри и подробности за новините комбинирани тестове, които ще бъдат по-бързи и евтини, около 20-25 лв. С тях ще може може да се определи за 20-тина минути дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест ще може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на личен лекар.

"Всички мерки за предотвратяването на зараза у нас са на масата и се обсъждат. Разбира се, че ако и други държави въведат строги мерки това може да се случи и в България. Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези които вече са в сила", добави той.

Възможни допълнителни мерки у нас при повече случаи на Covid-19

Кунчев добави, че ръстът на заболеваемост е общовалиден за цяла Европа и не се случва само у нас. Той добави, че около 20% от положителните у нас имат нужда от медицинска грижа, а около 5% - интензивни грижи.

istock
istock


"Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние", каза Кунчев.

Той коментира и възможността за въвеждане на по-строги мерки за възрастници хора, които са в най-рисковата група. 

Кунчев: Няма да се блокират цели населени места


"Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определно разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна е пълната им изолация", обясни Кунчев.

За пореден път здравният инспектор подчерта, че най-важното е личното самосъзнание на всеки от нас. "Ако ние сами не бъдем внимателни и не положим усилия, за да се предпазим никакви мерки няма да ни помогнат", каза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg