Предвижда се карантината да бъде намалена на 10 дни, това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на втория ден на срещата на върха.

Ако в България се спазват разпоредбите на Министерството на здравеопазването за носенето на маски, дистанцията и дезинфекцията, тогава няма да се налагат други ограничителни мерки.

Борисов: Нищо не налага допълнителни рестрикции като КПП-та

Премиерът смята, че училищата в България не трябва да се затварят. Така, ако един клас е под карантина, ще се върне в класната стая след десетия ден, а не след две седмици, както досега.

"За коронавируса - съм разпоредил и сутринта надълго говорих с министъра на здравеопазването, както и с министъра на образованието - децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на десет дни, спазване на дистанция, в момента тестват с колкото искат теста, на ден държавата харчи 120 000 лева за тестове", каза Борисов.
 

„Най-после имаме един общ план за действие срещу COVID-19 от Европейската комисия. Но според мен сме закъснели. Трябваше да го направим още през юли, а не сега, в панически действия много от държавите членки да предприемат мерки и да се стига до разнобой в действията, каза още Борисов в началото на втория ден от редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът отбеляза, че с останалите евролидери са акцентирали върху превенцията срещу разпространението на коронавируса, включително на носенето на маски.

Ангелов: Засилваме денонощния контрол по спазване на мерките

„Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията“, 
изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Евролидерите оставиха за декември окончателно решение за намаляване на вредните емисии въглероден диоксид с 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg