Официално стартира системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR-тест.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева и представител на „Информационно обслужване“ направиха демонстрация в 17 ДКЦ в София.

COVID епидемията ускори пускането на електронните направления, съобщи пред журналисти Жени Начева.

„Мисля, че след 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка стъпка, която направихме в електронното здравеопазване, а именно първият опит да въведем електронното направление в областта на медико-диагностичните дейности“, каза Начева.

При положителен антигенен тест, без право на безплатен PCR

"Остава и хартиеният носител като опция, но вече има и друга възможност. На първи етап сме включили PCR тестове и диагностиката на коронавирус. Хартиените направления ще отпаднат тогава, когато сме сигурни, че системата работи безпроблемно. Това е нещо, което съвместно с Българския лекарски съюз ще обсъждаме", поясни зам.-министърът.

Жени Начева обобщи също, че до 11.00 ч. днес са издадени вече над 200 електронни направления.
 

Ако пациентът е насочен от лекар, той не заплаща нищо, уточни Начева. Ако обаче прави теста по собствено желание, ще трябва да си плати.

Министерството на здравеопазването осигури централизирания модул, възможността всеки, който желае да се свърже с този модул, независимо коя софтуерна служба го обслужва, независимо колко пациенти има, да може за своите пациенти и записани лица да прилага и електронната форма на насочване за изследвания, поясни тя.

"На първия етап сме включили PCR изследванията и част от медико-диагностичната диагностика, свързана с COVID лечението. След това ще разширим и с останалите медико-диагностични изследвания", заяви Начева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg