Зачестяват опитите за нелегален внос на лекарства от Турция. Причината е в пъти по-ниската им цена в южната ни съседка. Капки за нос например, които в България струват над 20 лева, в Турция са 6 лева.
 
„Само за последните 3 месеца на „Капитан Андреево” са засечени 18 опита за нелегално пренасяне на различни видове лекарства. По-голяма част са анаболни стероиди и хранителни добавки”, обясни Диана Маркова, Агенция „Митници” пред Нова телевизия.
 
Има обаче нелегален внос и на лекарства за настинка, кръвно налягане и др.
 
„Задържат се и лекарства с вещества, използвани за производство на синтетични наркотици, които съдържат психотропни и упойващи вещества. Третият тип са лекарства за лечение на различни видове заболявания”, обясни още Маркова.
 
На 20 октомври в транзитен автобус са намерени 5 кашона с много различни лекарства.

Защо лекарства не достигат до пациенти

Диана Маркова обясни, че когато се преминава границата, човек може да носи лекарства за лична употреба, за не много дълъг период от време, а не в търговски количества. За някои от тях се изисква да носите и рецептата от лекар.
 

istock
istock

„В последния случай бяха хванати лекарства за опорно-двигателния апарат, за хипертония и злокачествени заболявания. Бяха на стойност 158 000 лева”, каза Диана Маркова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg