Няма липсващи лекарства в България. Възможно е понякога някое да не се намира в аптеките, но това е временно. Това обясни пред NOVA Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

„Поради различни причини – дали производствени, или свръх търсене, е възможно някое лекарство да липсва временно. То обикновено има аналог. Тогава трябва да се говори с лекар и да се вземе друго решение”, каза Маринов.  

Напоследък обаче имали „отказ” от някакъв медикамент.

„Влизате в аптеката и търсите някакъв продукт, но фармацевтът ви казва: той е отказ. Това значи, че по принцип го има в складовете, но по някаква причина на него не му го дават”, каза Маринов.

Как у нас се крият лекарства

Имало и лекарства, които през софтуерите на складовете, са видими само за някои аптеки.

istock
istock

„Складът може да направи лекарството видимо за определени аптеки, невидимо – за други. Има и лекарства, за които заявките стават през дилъра – само за любими аптеки, близки за нас аптеки”, казва Маринов.

„Има и извратени практики. Например – ще ви дадем достъп до определени ваксини, ако закупите пакет от други лекарствени продукти”, обясни Маринов. А аптеките били много често принуждавани да се обвързват по този начин.

Решение на проблема имало, даже е въведена нормативна промяна.

Вече можем да търсим онлайн за наличност на лекарства в аптеките

„Има система за електронно проследяване на наличностите по складове и аптеки. Всеки производител или вносител, когато внася лекарство, той декларира към Изпълнителна агенция по лекарствата на кой склад какво лекарство е внесъл. Всеки ден складовете декларират какво са получили и от кого, както и на кои аптеки и колко са дали. По същия начин аптеките докладват всяка вечер”, обясни Маринов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg