Растат цените на определени лекарства без рецепта. Има ръст и в цените на хранителните добавки и хомеопатичните продукти.

"Номинално това повишение не е голямо. То е в процентово отношение голямо, но говорим за продукти, които са между 1 и 15 лева. Говорим за неголямо нарастване на сравнително евтини продукти."

Това обясни пред БНР здравният икономист Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика.

Кои лекарства поскъпват

Регламентираната отстъпка от търговците на едро към тези на дребно в години на икономически подем стига до пациента – за да привлече пациент, аптеката прехвърля тази отстъпка върху него. Сега обаче тази отстъпка много се скъсява заради нарастващите разходи за логистика, ток, за поддържане на продуктите в складовете, стана ясно от думите на Шарков. Именно скъсяването на тази отстъпка води до по-рязко от очакваното повишаване на цените.

istock
istock

В други страни лекарствата са разделени – има жизненоважни и евтини утвърдени лекарства, които трябва да получат своята специална закрила, подчерта Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб". Според нея трябва да се установи една сума и лекарствата под нея да бъдат в специален режим на защита.

Отказваме преглед и лекарства заради липса на пари

"Защото един медикамент е на пазара и трябва да получи административна закрила, не трябва да бъде подлаган на постоянно сравняване на цените и постоянна административна, бюрократична тежест. Трябва да се поучим от чуждия опит. На тези лекарства с ниски цени – под 10 лв., не трябва да им се търси по-ниска цена, защото това е риск да бъдат изтеглени от пазара от производителя, а те са доказани и се използват активно в лечението."

Лекарственото снабдяване е много сложно изграден и регулиран процес, всяка стъпка може да бъде следена, уточни Аркади Шарков.

Ще се направи всичко възможно "да се превантира липсата на ключови, есенциални медикаменти, животоподдържащи и животоспасяващи терапии", смята здравният икономист.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg