Защо ако представим положителен антигенен тест, не можем да получим направление за PCR тест от личния си лекар - това коментира  по БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

НЗОК разполага с ограничен ресурс и не може да издава направление за PCR на всички, обясни Петрова.

PCR и антигенните тестове обаче няма как да бъдат приравнени, те изследват различни неща, но безспорно, антигенните тестове могат да бъдат ползвани, категорична е адвокат Петрова.

Стартира електронната система за напраление за PCR тест

При нас парадоксът идва от това, че във всяка една ситуация се изисква PCR тест, който да верифицира дали човекът е заразоносител.

Един от най-големите проблеми е че е възможно да има фалшив отрицателен тест и човекът да не може да бъде настанен в COVID звено, въпреки че е със симптоматика, обясни адвокатът.

istock
istock

Тя допълни, че продължава да получава сигнали за множество нередности в здравната система относно приема на пациентите. До мен достигат и сигнали, че особено в провинцията, все още има липса на защитни облекла, каза адвокат Петрова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg