До 2 г. затвор и глоба от 2000 до 5000 лева за нерегламентирано горене на отпадъци.

Това гласят предложенията на ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс с цел да се подобри качеството на въздуха, които бяха внесени в деловодството на Народното събрание.

В по-маловажните случаи наказанията за нарушителите, които горят боклуци и замърсяват околната среда, ще бъдат пробация и глоба до 1000 лева.

Кое наказание ще се прилага ще преценява съдът.

Безплатен буферен паркинг ако оставиш колата

"Нерегламинтирането изгаряне на отпадъци е сериозен фактор за замърясването на въздуха в населените места и представлява сериозен риск за здравето ни. Проблемът е наболял, тъй като през зимата нивата на фините прахови частици е над нормата. Това води до редица заболявания, основна уязвима група са децата. Затова е и нашата инициатива. Внасяме в раздел престъпления против народното здраве и против околната среда допълнение, като инкриминираме замърсяването на въздуха чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла, предмети от каучук и пластмаса. Акумулираме наказанието затвор до 2 г. и глоба от 2000-5000 лв., а в по-маловажните случаи - пробация и глоба до 1000 лева", анонсира шефката на правната комисия Анна Александрова.



Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че само вчера в София са получени 30 сигнала за подобни нарушения.

Oколо 40% от замърсяването през зимата се дължи на битовото отопление с дърва и въглища. В Столична община имаме разработена програма от над 100 конкретни мерки, уточни тя.

"Надявам се всички народни представители да подкрепят това предложение. В момента са засилени проверки на горенето на отпадъци. Само за последния уикенд бяха проверки на Столичен инспекторат и СДВР на строителни обекти, автосервизи, пунктове за купуване на вторични суровини, там са налагани санкции и ефектът е по-сериозен", добави кметът на София.

По думите й, са направени 21 проверки за горене на отпадъци на открито.

"Създадени са 3 акта. Подуяне и Възраждане в два частни имота горене на дограма. 30 сигнала за вчера за горене на отпадъци. От 1 декември до вчера са направени над 345 проверки, те продължават и днес", посочи още кметът.

"Само с актове и санкции които от физически лица не се събират, няма как да се справим с този проблем. Разчитаме на полицията да можем да се спрявим поне до голяма степен с този проблем. Проблем има много отдавна.", обясни Фандъкова.

Тя уточни, че общината има проект, който включва 20 000 домакинства за подмяна на отоплителните уреди с по-екологични.

"Усилието е да убедим хората да се включат. Към момента имаме подадени над 6 000 заявления. Най-виоките нива бяха отчетени през нощта събота и неделя, което се дължи на отоплението. Работим активно, защото хората очакват от нас предприемане на мерки", каза още Фандъкова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg