"Оценката за това кога и в какъв размер ще се приложат мерките на национално ниво, ще направим на база на експертните становища, които получаваме. Към днешна дата не се налага прилагането на допълнителни мерки". Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси.

"Тази актуализация на бюджета е предвидила най-сериозните сценарии по отношение на увеличаване на броя на заразените и потребността от лечение на хора с COVID-19 до края на годината. По наша оценка средствата, които са предвидени в Закона за държавния бюджет и Закона за НЗОК, са достатъчни, за да посрещнем COVID вълната, в която вече влязохме", обясни Кацаров.

Здравният министър: Максимално отлагаме затягането на мерките

По думите му, сумата, която се предлага за увеличение на бюджета на НЗОК, е в размер на 120 465 000 лв.

"Предлага се цялата сума да се запише в един ред в бюджета заради изключително динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди по кое перо колко средства ще бъдат изразходвани", добави здравният министър.„Очаквам решението на директорите на РЗИ-тата във Велико Търново и Бургас, заедно с главния държавен здравен инспектор, по отношение на прилагането на допълнителни мерки в двете области, които са с висок брой заразени. Оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво, ще вземем на база на експертните становища”, добави той.

По думите му пандемията е настъпила по-рано от очакваното.

„Не искам да се ангажирам с прогноза кога ще е пикът на заразата. По принцип стъпвам на становищата на експертите. Те не са еднозначни”, уточни министърът.

Кацаров обясни, че нарастване на случаите се наблюдава не само в България, но и в почти всички съседни страни.

„Част от прогнозите са, че предстоящата вълна ще бъде по-лека. Тази прогноза се опира на това, че 15-16% от населението е със завършена ваксинация. Немалка част от населението се е срещала с вируса. Това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна. Никой обаче не може да каже със сигурност”, смята той.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg