"Към момента пандемията е под контрол, броят на болните и на заразените не е толкова голям, няма драма в ситуацията и към днешна дата не се налагат нови мерки".

Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който посети COVID зоната в Диагностично-консултативен център - 12 /ул."Иван Бойчев" 17, ж.к."Люлин- 9"/. Министерството на здравеопазването предостави на центъра пулсоксиметри.

По думите на Кацаров, той изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор за епидемичната обстановка, като на база на експертния доклад ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.

Здравният министър: Не се налагат допълнителни мерки срещу Covid-19 засега

"До момента са разкрити 39 COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове в страната, по нашите планове и сметки в рамките на седмица - две ще има поне 150 такива, равномерно разпределени географски в страната. Те ще са снабдени с необходимата апаратура, за да се направят всички нужни клинични и амбулаторни изследвания на пациентите, предимството е, че няма да се смесват пациенти. COVID зоните ще помогнат да се намали натискът към болниците, те ще обслужват леки и средно-тежки случаи", обясни министърът.

istock
istock

Кацаров отправи призив към пациентите да бъдат по-търпеливи и да се отнасят с необходимото уважение към медиците.

"Те работят в трудни и рискови условия и не трябва да стигаме до крайности в претенциите си. Ситуацията е трудна за всички, но най-трудна е за тях", каза той.

На пациентите ще бъдат предоставени апарати, чрез които ще могат в домашни условия да измерват сатурацията си и да съобщават, ако имат проблеми с нея.

Подготвени са и пакети от медицинска апаратура по избор на лечебното заведение в размер на 50-60 хиляди лева, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на лечебните заведения.

В зоните ще има достатъчно антигенни тестове. Попитан за препарата Ремдесивир, за който беше съобщено, че в някои болници свършва, Кацаров коментира, че е направена поредната регулярна заявка за следващата седмица.

Министърът съобщи, че вероятно между 7 и 10 дни ще са необходими, за да се въведе механизмът за безплатните лекарства за ковид болни.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg