Съвсем скоро, може би от средата на годината, електронното здравно досие ще започне да ни изпраща напомнящи съобщения за посещение при общопрактикуващия си лекар. Това заяви доц. Антон Тонев - съветник на министъра на здравеопазването и специалист хирург-онколог пред БНР.

"Това е модул в нашето електронно пациентско досие, който ние сваляме като приложение на телефоните си. За първоначалното инсталиране на този модул ще ни е необходим електронен подпис, но в момента се разработват и алтернативни системи от Информационно обслужване, които да направят по-лесни за използване всички тези електронни приложения“, допълни Тонев.  

Според него ползата на това електронно приложение ще бъде първо да получаваме навременна информация какво можем да ползваме в конкретната календарна наша година като пациент, като първите съобщения ще водят задължително към посещение при лекар.

„Но с развитие на системата, ние още сме поставили въпроса пред личните лекари те разсъждават, очакваме тяхната обратна връзка, за известна автоматизация на този процес. В момента единствено личните лекари могат да ни издадат направление за профилактичен преглед. Когато отидем и то често в работно време, пред вратите на личния лекар често има опашка и то от болни хора и деца. И хората се отказват от профилактичните си прегледи...", обясни лекарят.
 
Затова се обсъжда идеята - след преминаване един или два пъти през кабинета на личния лекар и ако той е оценил цялостния ни риск, с негово разрешение ние да получаваме автоматични направления за определени профилактични прегледи, а той да получава резултатите от тях. Ние да можем сами през телефона си да създаваме своето електронно направление, за изследвания или друго, и ако те видят нещо притеснително, тогава да ни викат за допълнителни прегледи, уточни доц. Тонев.
 

istock
istock

Условието за това автоматично направление е да сме инсталирали на телефона си модула за пациентското ни досие и ако личният лекар е преценил, че нашият общ статус е ниско рисков. Крайното решение е в нашите общопрактикуващи лекари, като най-важното е да разберем, че става дума само за случаи без никакви оплаквания. Когато имаме симптом и оплаквания няма как да действаме с автоматизирани алгоритми.

Нови улеснения за пациентите у нас

Развивайки тази система и преговаряйки вече и с икономистите, бихме могли да стигнем в ситуация, в която, ако сме си изпълнили целия профилактичен календар в годината, в която сме навършили 46 години, ние да получаваме съответния финансов бонус. Казвам 46 години, защото обикновено след 45 та година се назначават повечето профилактични изследвания. И в момента, в който сме си направили тази задължителна профилактика, тогава бонусът да бъде финансов, каза още съветникът на здравния министър.
 
Това да бъде или твърда сума, която ние да получаваме в края на годината преди Коледа или да бъде в рамките на една месечна наша здравна вноска, която да ни се връща година по-късно. Това са 100- 200 лв.

istock
istock

Доц. Тонев каза още, че в момента личните лекари нямат достъп до профилактичните изследвания, които пациентите си правят по линия на доброволно или допълнително здравно осигуряване. Работим двете системи да си "говорят" през НЦИС, уточни доц. Тонев.
"Когато е готово приложението, ние ще направим специална кампания, така че хората да разберат какво означава Профилактичен календар, вече налагаме това име на това електронно приложение и проактивно с известни личности и през медиите ще питаме запознати ли са хората с него, отворихте ли вашия Профилактичен календар, разказа още доц. Антон Тонев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase