Банките са толкова добре, колкото и клиентите, ако се абстрахираме от кризата. Това заяви пред NOVA финансистът Левон Хампарцумян.

"Тоест, когато има затруднени клиенти, и банките се затрудняват. Банките ще направят необходимото, за да помогнат, но не могат да компенсират на 100%. На банковите институции са им дадени инструменти, за да могат да проявят гъвкавост, подкрепа и солидарност“, уточни финансистът.

Той допълни, че банките подпомагат бизнесите да преодолеят негативните последствия от пандемията.

БНБ: Кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви

„Не бива да се притесняваме толкова за стабилността. Те са добре капитализирани“, поясни Хампарцумян. 

„Ако вие сте добър клиент и някоя банка не ви е оценила, то друга ще ви привлече като такъв. По време на предишната криза се получи доста голяма промяна в пазарните дялове на различните банки, в зависимост от способността и желанието да подкрепят клиенти по време на трудни моменти“, каза още финансистът. 


По думите му вероятно еврото ще става по-скъпо.

Трупаме повече пари в банките


„Когато еврото поевтинява спрямо долара експортните възможности в Европа нарастват. Как ще се възстановим от пандемията, никой не знае. Когато премина кризата, ще може да се направи оценка на икономиката. Тогава ще се вземат мерки за нейното възстановяване", заяви Хампарцумян.

„Това ще бъде изключително лоша година, но светът не свършва“, заключи той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg