Банковата ни система е стабилна. Това заяви в специално интервю за NOVA  гуверньорът на Българската народна банка - Димитър Радев. 

Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

Трупаме повече пари в банките

- Колко стабилен е банковият сектор у нас към този момент?

"Банковия сектор към момента е в много добра кондиция, в резултат на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 3 и 6 месеца, за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”

Как ще третира просрочията по кредити БНБ обявява до дни

istock
istock

- В България има ли инициатива от страна на търговските банки в помощ на крайния потребител, на клиентите?

Това, което ще стане, е, че в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити.

- Съветът ви към хората, които имат ипотечни кредити в момента?

Как ще третира просрочията по кредити БНБ обявява до дни

Те трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така, че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск."

Ще ни дадат ли шанс банките да пропуснем вноска или две по кредит

- Отворихме дума за хората с кредити, но не споменахме нищо за хората с депозити. Там съветниците казват - без резки движения в такива ситуации, това ли е и вашият съвет?

Те нямат много голяма маневреност. Това, което определено може да се каже и те трябва да го знаят е, че техните депозити са на сигурно място.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg