Банковата система е стабилна, а БНБ да следи нещата. Това заяви пред NOVA министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Българските банки направиха стрестестовете и ги минаха. За момента банковата система не е уязвима, тя е изключително гъвкава и ще намери правилния начин”, каза министърът.

Според него БНБ ясно е показала, че следи нещата.

БНБ с пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. срещу пандемията

Относно спекулата в цените, Караниколов заяви, че има около 130 продукта, които са жизненоважни за населението.

„Следим цените и на едро, и на дребно. Има предложение да се сложи таван. Притеснявам се, че ако го сложим, всички ще отидат на максималната цена и след няколко дни ще се събудим с много по-скъпи стоки”, коментира Караниколов.

istock
istock

По думите му предложението е държавата да следи тези основни стоки и да има механизъм, който да използва, ако цените се повишат спекулативно.

Спекуланти печелят от коронавируса

Що се отнася до туризма, Караниколов обясни, че дори и да се дадат пари за този сектор, той не може да работи в момента.

„Министерството на туризма подготвя кризисна стратегия”, Караниколов. Той обаче обясни, че се преговаря да бъдат пренасочени средства от еврофондовете, които не са изразходвани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg