В следващите дни Българската народна банка (БНБ) ще определи критерии за публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити.

Решението ще бъде взето на базата на критериите, разработени от Единния банков орган, уточняват от централната банка.

Мярката е част от ограничаването на икономическите и финансови щети, нанесени от пандемията от Covid-19.

Европейският банков орган подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити, съобщават от Българската народна банка.

БНБ пусна новата банкнота от 20 лв.

Като член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган (ЕБО), Българската народна банка (БНБ) участва в обсъждането на ефектите върху банковите системи в Европейския съюз от мерките за противодействие на COVID 19.

istock
istock

ЕБО публикува прессъобщение за резултатите от последните ни консултации, очертаващи рамка за действие на банките в държавите-членки в следните три основни области:

• класифицирането на банкови кредити в неизпълнение;

• преструктурирането на експозиции;

• прилагането на Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО9/IFRS9).

БНБ с пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. срещу пандемията

istock
istock

В продължаващия процес на консултации с националните компетентни органи скоро критериите ще бъдат определени от единния орган за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити.

На тази основа и Българската народна банка ще вземе решение, с което ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от Covid-19 върху техните клиенти, категорични са от БНБ.

Това решение ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID 19 върху техните клиенти.

Миналата седмица централната банка вече излезе с пакет от регулаторни мерки, чиято обща стойност е 9,3 млрд. лева.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg