Най-големият датски кредитор Danske Bank е съден от инвеститори на банката за около 221 милиона долара, разкри в петък датска адвокатска кантора.

Адвокатската кантора Nemeth Sigetty, представляваща над 60 инвеститори, заяви, че банката е съдена заради огромния скандал с прането на пари.

БНБ вдигна буфера на банките за 2021г.

През миналата година Danske bank беше разследвана от Министерството на правосъдието на Съединените щати заради предполагаемото пране на пари на стойност 200 милиарда долара.

ЕИБ: Някои бизнес шефове са "заспали зад волана"

Американските власти проучиха транзакциите на банката, след като беше подаден сигнал до Комисията за ценни книжа и борси (SEC) през 2016 година.

Скандалът с прането на пари през естонския клон на Danske Bank доведе до разследвания за съучастие в подобни нерегламентирани операции и на редица други водещи банки като немската Deutsche Bank, шведската Swedbank AB, австрийската Raiffeisen Bank International и две холандски кредитни институции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg