Президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) остро критикува индустриалните компании, че реагират твърде бавно на промените в климата, заявявайки, че някои шефове са „заспали зад волана“.

В интервю, което ще се появи в германската вестникарска група RND в понеделник, шефът на ЕИБ Вернер Хойер заяви, че разбира опасенията относно загубата на работни места в традиционните индустрии.

„Но има някои бизнес ръководители, които трябва да се запитат дали не са заспали зад волана“, каза той, предупреждавайки, че промяната е неизбежна в борбата срещу глобалното затопляне.

Производителят на Мерцедес ще съкращава персонал

Той посочи автомобилни производители, на които им трябва твърде дълго време, за да преминат от замърсяващия двигател с вътрешно горене към по-чисти електрически автомобили.


Беше „кристално ясно преди 15 или дори 20 години“, че този преход ще има „огромно въздействие особено върху доставчиците на автомобили“, каза Хойер.

"Но вместо да отговарят, мнозина просто седяха и чакаха."

Кои са най-надеждните автомобили втора ръка

Коментарите на Хойер идват, когато родната му Германия, най-голямата икономика в Европа, преживява стръмен производствен спад, породен от търговското напрежение, слабия глобален растеж и несигурността покрай Брекзит.

Важният за Германия автомобилен отрасъл е особено силно засегнат от спада, който идва, тъй като автомобилните производители вече са вложили огромни инвестиции, необходими за преминаване към по-чисти и интелигентни автомобили на утрешния ден.

Големи компании като Volkswagen, Daimler и доставчик на автомобили Continental обявиха десетки хиляди съкращения на работни места за следващите години.

istock
istock

Хойер оприличи болката в сектора с тази, която изпитваха копаещите въглища миньори в индустриалното сърце на Германия в Северен Рейн-Вестфалия през последните десетилетия, когато мини бяха затваряни една по една.

Вдигат данъците на старите коли

„Трябва да съставим нов курс“, каза Хойер. "Никой не преминава от въгледобив към дигитален стартъп за една нощ."

Но преходът към въглеродна неутрална икономика може да бъде успешен, "ако волята е налице".

Базираната в Люксембург ЕИБ миналия месец обяви, че ще спре финансирането на проекти за изкопаеми горива от 2022 г., след като новата шефка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова кредиторът да се превърне в "банка за климата".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg