Община Пловдив получи предложение от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за кредитна линия до 120 млн. лева за финансиране на големите инфраструктурни проекти, съобщи ресорният заместник-кмет Илия Кирчев.

Той поясни, че кредитната линия е различна от заема с това, че сумата може да не се усвои цялата.

Този финансов инструмент дава възможност парите да се отпускат поетапно в зависимост от готовността на проектите.

Линията е с гратисен период до 7 години, срокът за погасяване е до 25 години, а лихвата до 1 процент.

Кредитната линия ще може да се използва само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, а не за покриване на текущи разходи, обясни заместник-кметът. И добави, че кредитната линия няма да утежни бюджета.

Старите заеми, които още общината изплаща, съставляват около 5 процента от общинските приходи.

istock
istock

Според него дори и да се усвои изцяло сумата от 120 милиона лева, ще плащаме 1,2 милиона лихви годишно в продължение на 7 години, в рамките на гратисния период.

Предложението ще бъде публикувано за публично обсъждане на сайта на Община Пловдив. До края на седмицата ще бъде оповестен списъкът с проектите, които ще бъдат финансирани по кредитната линия.

Предложението на банката ще бъде внесено в Общинския съвет заедно с проектобюджета за 2020 г., каза Илия Кирчев.

Едва след като бъде утвърдено предложението, може да се задейства процедура по кандидатстване, която ще отнеме поне 6 до 8 месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg