Скокът на цените в еврозоната, засилен от войната в Украйна, е съвсем близо до пик, който ще бъде последван от очакван през втората половина на годината спад, заяви днес вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, цитиран от Франс прес.

На изслушване пред Европейския парламент в Брюксел той отбеляза, че при все това инфлацията все още ще бъде висока през последното тримесечие, с очаквано равнище над 4 процента.

В еврозоната инфлацията достигна рекордните 7,4 на сто през март, което е много над целевите 2 процента на ЕЦБ в средносрочен план, отразяващи стабилност на цените.

Пеканов: Очаква се ЕЦБ да започне да вдига лихвите

В последните си прогнози за инфлацията, публикувани през март, банката заложи на средно равнище от 5,1 на сто през 2022 г. според базов сценарий, който обаче не включва  намаляване или дори спиране на руските газови доставки със съответните опустошителни последици за производството в Европа. Това би тласнало инфлацията до 7,1 на сто, предупреди ЕЦБ през март. Нови прогнози ще бъдат публикувани през юни, когато ще бъдат определени насоките на паричната политика.

Според Драги вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.
iStock

Де Гиндос, цитиран от АНСА, заяви, че войната нанася удар по икономиката и предизвиква слаб растеж, а възстановяването продължава, но с по-бавен темп. По думите му продължаващата война е преди всичко човешка трагедия, причиняваща много страдания, но тя засяга и икономиката - в Европа и извън нея.

Той очаква икономиката да продължи да се разраства през тази година, макар и с по-бавен темп от очакваното. Според него ограниченията, свързани с пандемията, все още оказват натиск върху икономическата активност и вероятно растежът в еврозоната е останал слаб през първото тримесечие на годината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg