Омбудсманът Диана Ковачева сезира премиера Николай Денков и министрите на енергетиката Румен Радев, на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков за остро нарушаване на законови принципи при изработването на проект на нормативен акт. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. 

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че обществените консултации на проекта на наредба за енергийната бедност, който засяга стотици хиляди домакинства, приключва днес. В същото време промените в Закона за енергетиката не са обнародвани в "Държавен вестник", защото президентът Румен Радев наложи вето. Според решение на петчленен състав на ВАС, обсъждането на проект за наредба трябва да започне, след като законът бъде обнародван и влезе в сила.

Възрастни, живеещи в стари блокове, ще взимат помощ за ток


Дори и депутатите да преодолеят наложеното от държавния глава вето и законът да бъде приет, крайният срок на обществените консултации на наредбата изтича днес, т.е. преди обнародването на измененията на Закона за енергетиката. Така на практика процедурата по общественото обсъждане е опорочена. Отделен е въпросът, че няма публикувани мотиви, наред с проекта на наредбата, посочва още омбудсманът.

Относно проекта омбудсманът е категорична, че поражда много въпроси без отговори и  отбелязва, че се налагат основателни съмнения относно определяне броя на нуждаещите се, достигането до тях на схемите за подпомагане, финансовите и други средства, които ще са необходими за прилагането на наредбата; сътрудничеството между националните и местните структури на управление; ефективната комуникация и обменът на информация с уязвимите и засегнатите от енергийна бедност; създаването и управлението на информационната система за енергийно бедните; методиката за образуване на типови цени за крайни битови клиенти на електрическа енергия; упражняването на контрол по изпълнение на наредбата и указанията по нейното прилагане.

Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима, заяви омбудсманът в своя позиция през август. Тя посочи тогава, че първите стъпки за либерализацията на пазара на електроенергия за населението от 1 януари 2024 г. са по средата на отоплителния сезон.