В скоро време германците може би ще се наложи да плащат депозит от 25 евро за всеки закупен смартфон или таблет.

Това е част от новите предложения, за да се спре пътя на употребяваните устройства до сметището или да се предотврати изпращането им в по-бедните страни, съобщава Евронюз.

Германската партия на Зелените иска да накара търговците на дребно да начисляват депозит всеки път, когато продават нов електронен уред. Парите ще бъдат върнати на купувача, когато той върне устройството за рециклиране.

Ползвате ли колата и телефона си за служебни цели

Екологичните групи предупреждават, че изхвърлянето на електроника води до проникване на токсични химикали във водната маса и лишава индустрията от ценни редки метали.

Средният европеец изхвърля 20 кг електрически отпадъци годишно. Въпреки това по-малко от половината от тях се събират за рециклиране. Общото тегло е сравнено с тухлена стена с височина 10 м от Норвегия до петата на Италия.

istock
istock

Идеята представлява едно от 20-те предложения срещу изхвърляне на електрически отпадъци, които ще бъдат обсъдени в Бундестага следващия месец.

Друго предложение е „правото на поправка“, което би принудило производители като Apple и Samsung да проектират своите джаджи по такъв начин, че да могат лесно и ефективно да бъдат поправени в независими магазини.

Как мобилните оператори заблуждават клиентите

На всеки 100 нови устройства, продавани в Германия всяка година, само 45 или повече се събират за рециклиране, далеч от целта на ЕС от 65.

Търговците на дребно, включително онлайн платформи като Амазон, вече са задължени от германското законодателство да приемат стари електронни приспособления, продадени от тях, обратно за рециклиране.

Зелената партия посочва примера на Швейцария, където кината показват реклами за електронно рециклиране и степента на събиране е почти два пъти по-висока от тази в Германия. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg