Асоциация „Активни потребители“ посочва най-честите проблеми, с които се сблъскваме, когато сключваме договор с мобилен оператор.
 
Минават години, сменят се собственици и мениджъри, предлагат се нови продукти и уникални устройства, а оплакванията на активните потребители от цялата страна от методите на работа и практиките на нашите телекоми не секват.
 
В анализите на жалбите на потребители те задържат устойчиво първото място.
 
С какво се сблъскват потърпевшите граждани?

Какво да направя, ако сметката ми за мобилен телефон е неправилна
 
Първо, преди сключване на договор от телекомуникационния оператор се премълчава, скрива или се съобщава неясно информацията при какви условия един срочен договор може да се превърне в безсрочен.

istck
istock

Поради липсата на пълна информация относно стандартните тарифни условия за отделните услуги, на потребителя се дава предварителен достъп само до промоционални тарифни планове за т.н. промоционален период (най-често 2 год.).
 
Така купувачът е лишен от възможността да направи информиран избор как се формират промоционалните цени и какво ще се случи след изтичане на промоционалния срок – при какви условия ще продължат договорните взаимоотношения с оператора.
 
Второ, на електронните сайтове на мобилните оператори е абсолютно невъзможно да се открие ценова листа, различна от промоционалните оферти.

Потребителят е затруднен да получи предварителна информация на място, в офиса на операторите, или да открие в сайтовете им данни относно стандартните цени на отделните услуги.

Фокусът както в сайтовете, така и при среща със служител на съответен оператор е само върху промоционалните пакети.

Така потребителят е лишен от възможността да вземе информирано решение и практически е принуден да сключи нов срочен договор, който в общия случай е на по-висока стойност от предходния договор.
 

istock
istock

Трето, в промотираните пакети се съдържат множество предварително фиксирани от съответния оператор услуги (напр. телевизия на мобилно устройство), част от които услуги, особено за по-възрастните потребители, са практически неизползваеми (поради ограничената функционалност на телефонните апарати).

Така тези потребители са принудени да сключват договори за услуги, които никога не биха ползвали.

Но и нещо повече - при сключване на договор служителят на телекома дописва НЕпоискани от клиента услуги, за които той разбира едва когато започнат да идват по-високи от договорените месечни такси.
 
Четвърто, преди изтичане на договор с едногодишен или двугодишен срок потребителят е „заливан” по различни канали – по телефона или в офис, с предложения за пореден промоционален пакет от услуги, като принципът е цената на пакета да е по-висока от тази, която до момента потребителят е плащал.
 

istock
istock

Получава се една спирала, като потребителят е принуден на всяка 1-2 години да подписва нов договор при все по-неблагоприятни условия за него – плаща все по-висока цена, а обхватът на услугите, които обективно ползва, може незначително да се разшири или изобщо не се разширява.

Ще има ли хаос в мобилните мрежи, ако китайците не участват
 
Пето, потребителите получават копие от Общите условия на телекома, с който сключват договор, но НЯМАТ възможност да се запознаят подробно с тях, тъй като това става „на крак“ пред бюрото на служителя, пред чакаща изнервена опашка от клиенти.

Затова потребителят подписва набързо Общите условия, като сам „си слага главата в торбата“ и дава основание на телекома при бъдещи спорове да се позовава, че той се е запознал и подписал Общите условия на компанията.
 
Експертите на Асоциация „Активни потребители“ ще анализират всички типове жалби на граждани и ще внесат в институциите искане за промяна на правилата или наказание на фирмите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg