Евентуална забрана за китайски компании да изградят следващото поколение 5G мобилни мрежи в Европа може да доведе до технически хаос. За това предупреди в интервю за програма "Хоризонт" на БНР журналистът Владимир Владков.

Тази седмица САЩ отправиха предупреждение към Европа да не позволява компании като „Хуайей“ да изграждат такива мрежи, защото така китайското правителство може да получи нерегламентиран достъп до данните, минаващи по тях. В интервю за предаването "Събота 150" Владков коментира подобни притеснения:

"Истината е, че много от европейските мрежи, включително в България, са правени с китайско оборудване. Дали в тях има заложена някаква задна вратичка за изпращане на данни - това малко отива в теория на конспирацията по-скоро, отколкото някакви реални доказателства да има. Операторите, които и досега имат оборудване и трябва да се откажат от него и изцяло да го заменят с друго, което ще предизвика доста голям хаос в мрежите. Така че и самите оператори са доста разтревожени от такава ситуация“.

Владимир Владков допълва, че в момента борбата на пазара е за обвързващи предварителни договори за изграждане на такива мрежи, а реални доставки не се очакват преди догодина. 

Мрежовото оборудване се изгражда на базата на определени международни стандарти и евентуални задни врати за достъп до информация, ако наистина ги има, биха били технически трудно откриваеми, посочва той.