Германското правителство одобри най-голямото увеличение на пенсиите в страната от десетилетия, съобщи ДПА.

В бившите провинции на Западна Германия пенсиите ще се повишат с 5,35 процента от 1 юли, а в провинциите, попадащи в Източна Германия преди 1990 г., увеличението ще е 6,12 процента.

За източните германски региони това ще е най-силният ръст на пенсиите от 1994 г., докато в западните - от 1983 година.

Германците влагат парите си в имоти

Групите за гражданското участие и профсъюзите обаче не бяха впечатлени от плановете на кабинета на лявоцентристката коалиция и посочиха рекордно високия процент на инфлация в Германия. "Сравнително доброто увеличение на пенсиите тази година е напълно изядено от покачващите се цени", каза Аня Пиел, член на борда на Германската конфедерация на профсъюзите (DGB).

Икономически експерти прогнозират инфлация от 6,1 процента през настоящата година.

iStock
iStock

Изготвеният от германския социален министър Хубертус Хайл законопроект предвижда и увеличение на пенсиите за лицата с намалена работоспособност. Около 3 милиона души, разчитащи на този вид пенсия, трябва да получават увеличение в дългосрочен план. От юли 2024 г. те могат да получават добавки към пенсиите си до 7,5 процента.

Къде да кандидатствате за пенсия за старост в чужбина

Хайл също така планира да възстанови т. нар. "фактор на догонване" в германската пенсионна система.

Пенсиите в Германия се коригират всяка година на 1 юли в зависимост от нивото на средните заплати за страната.
Ако заплатите паднат, пенсионната гаранция предотвратява и падането на пенсиите за старост, като в такъв случай няма увеличение на възнаграждението за прослужени години, както беше през 2021 година.

"Факторът на наваксване" трябва да балансира тези периоди на липса на повишения, когато заплатите започнат да се растат отново, което всъщност означава, че тогава увеличенията на пенсиите са по-ниски.

Предишното правителство, водено от консерватори, беше спряло "фактора на догонване", но сега той се възстановява.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg