При правилно съхранение, далеч от пряка светлина и на хлад, истинският мед остава качествен. Аз имам пчелен мед от акация, произведен през 2013 г- на тези празници го консумирахме у дома и неговите качества по никакъв начин не бяха нарушени, макар да е на около 10 г. Това каза пчеларят Искрен Мутафов пред радио "Фокус“.

"Най-голямата гаранция е да купим мед от доверен пчелар, от когото традиционно купуваме. При правилно съхранение той трае 2-3 години. При това положение човек може да се снабди лесно за цялата година, вместо да тича до супермаркета да си купува мед от него при настинка, мед, за чиито качества не е сигурен дали са достатъчно високи“, каза още Мутафов. Това важи за пчелното млечице и цветният прашец, които също са имуностимулатори и които е добре да имаме в дома си от надежден източник, допълни той.

По-слаба е реколтата на пчелен мед

За да се определи видът на меда, се извършва поленов анализ. Има видове, които дори и след години не кристализират – например акациевият мед, заяви още Мутафов.

"Кристализацията или захаросването е типично за масовите медове тип "букет“. Това, че той не е кристализирал, не е гаранция, че е истински, натурален“, подчерта Мутафов.

istock
istock

"Когато видите буркан мед за 5 лв на рафта в магазина, който Ви прилича повече на вода, отколкото на мед, можете да бъдете почти убедени, че са извършвани манипулации и не става дума за истински мед. В пакетчетата по заведенията медът за чай няма как да бъде натурален. Медът не се изстисква в чая“, обясни експертът.

Има ли нередности в меда по пазарите

Според националната наредба за качеството на меда, има основни параметри, на които той трябва да отговаря, за да се нарече "истински“. Те са съдържанието на вода, т.н.р. ХМС анализ, редуциране съдържанието на захари – глюкоза и фруктоза.

Могат да се направят поленов анализ за определяне монофлорните видове, електропроводимост за мановите медове, извършват се и анализи за наличие на антибиотици, за да стане ясно дали медът е напълно натурален. Потребителят обаче не е химик и физик, а тези анализи не се правят на друго място, освен в малко на брой специализирани лаборатории. Те се правят от производителите за цели партиди мед.

"Затова най-добрият съвет, който мога да дам за разпознаване на истинския от фалшивия мед е – купувайте от доверени хора“, завърши Искрен Мутафов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg