Бум на безработицата у нас тепърва предстои и трябва да сме подготвени за това защото все още фирмите се колебаят дали да освобождават хора. Това заяви Ивайло Калфин от АБВ, бивш социален министър пред бТВ. 

Най-тежко според него е положението за туризъм, култура и транспорт, както и за фирмите, приспадащи към развлекателната индустрия - ресторанти и заведения. 

Той прогнозира, че доколкото не се очаква в следващите 2-3 седмици да се завърнем към нормален живот, толкова по-тежка ще става ситуацията. 

Около 7000 нови безработни само през последната седмица


Според Калфин мярката на правителството да поема 60% от възнаграждението на работниците, за да не се стига до съкращения е ефективна, но тепърва ще се види дали ще бъде приложена успешно. Той добави, че освен европейското финансиране, трябва да се очаква пари да се дадат и от националния бюджет и трябва да има ясен план с какви средства разполага държавата и по какъв начин да бъдат разпределени те, според развитието на кризисната ситуация.

От 750 до 1300 безработни се регистрират на ден

istock
istock

Калфин  също така коментира, че Законът за извънредното положение заради коронавируса ще доведе до хаос. защото в него е предвидено да се спрат плащанията, което ще блокира икономиката.  

"Има пари и държавата трябва да даде различни сценарии и какво би направила при всеки един от тях, за да са спокойни хората какво могат да очакват", поясни той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg