По предварителни данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава реално с 1,9 на сто в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Заетите в икономиката са 3657,5 хил., а общият брой отработени часове е 1456,5 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през третото тримесечие на 2021 г. спрямо съответното тримесечие на 2020 г. показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите и индустриалния сектор и намаление на относителния дял в аграрния сектор.

Безработицата се задържа на рекордните 4.7%

На един зает се падат 9879,3 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 24,8 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие на 2021 г. се увеличава реално с 0,9 на сто в сравнение със
същия период на предходната година, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 1,8 на сто.

istock
istock

По предварителни данни за третото тримесечие на 2021 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 9067,8 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 22 лв. за един отработен човекочас.

В кои сектори търсят работници


В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 8866,3 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 22,4 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 3567,3 лв. БДС на един зает и 9,2 лв. за един отработен човекочас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg