По предварителни данни през първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава реално с 3,3 на сто в сравнение със същото тримесечие на предходната година, съобщиха от Националния статистически институт. 

Заетите в икономиката са 3 368,4 хил., а общият брой отработени часове е 1 375,2 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през първото тримесечие на 2022 г. спрямо съответното тримесечие на 2021 г. показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите и намаление на относителния дял в аграрния и индустриалния сектор.

БАН очаква стагфлация у нас още тази година

На един зает се падат 9739,9 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 23,9 лв. БВП за един отработен час

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през първото тримесечие на 2022 г. се увеличава реално с 2,1 на сто в сравнение със същия период на предходната година, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 1,6 на сто.

istock
istock

По предварителни данни за първото тримесечие на 2022 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 11 954,6 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 28,4 лв. за един отработен човекочас.

Финансист: Намаляване на инфлацията може да очакваме догодина

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7599,7 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 17,8 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1229,8 лв. БДС на един зает и 4 лв. за един отработен човекочас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg