НОИ трябва да поеме изцяло изплащането на болничните и то на 80 процента и през първите три дни, а не както е в момента - работодателите поемат през първите три дни 70 процента от среднодневното възнаграждение за месеца.

Това каза в интервю за БТА независимият финансов експерт Мика Зайкова.

Мика Зайкова коментира, че както през 2019 година, така и през 2020 година в социалната област не е направено нищо нито за младите хора, нито за децата, нито за майките.

Тя припомни, че майките през втората година от майчинството продължават да получават 380 лева, а междувременно прагът на бедност се вдига, като през 2020 година линията на бедност ще е 363 лева, т.е разликата между месечното обезщетение за отглеждане на дете от една до две години и прага на бедност, е едва 17 лева.

Работодалите не искат повече да плащат за болничния

Попитана как ще коментира заявеното от страна на правителството, че замразяването на майчинството е с цел майките да се върнат по-рано на работа, Зайкова посочи, че родителите няма къде да оставят децата, защото няма нито ясли, нито места в съществуващите. Тепърва през следващата година са отделени 70 милиона за строеж на детски градини и ясли, припомни Зайкова.

Според Мика Зайкова заради липсата на електронно правителство се стимулират корупционни практики.

istock
istock

Tя коментира, че никъде не са се случили реформи, а с липсата на електронно правителство се стимулират корупционните практики.

"Когато има електронни обществени поръчки, малко трудно ще си поискаш рекет, защото всичко минава през системата, ясно е и може да се види", допълни тя.

Висококвалифицирани кадри с ниски заплати - мечта на бизнеса у нас

Икономиката е базата, която дава парите, за да може да функционира по-добре социалната система, само че България се намира по всички показатели на последно място, отбеляза Зайкова.

По думите й качеството на живот на една нация се определя от това какво потребява, а "ние сме пак на последно място с 56 процента от средното потребление на ЕС, Люксембург, която е една педя земя, е на 134 процента потребление".

"Изпращаме и 2019 година като най-бедните в Европейския съюз, с най-ниските доходи, с най-лошата социална обстановка, с хора, които мизерстват и гладуват. Хората под прага на бедност са 1 милион и 600 хиляди души", заяви още Мика Зайкова.

istock
istock

Европроектите вървят с корупция, убеден е българинът

Според Зайкова България продължава да е страната с най-висок процент сива икономика, няма върховенство на закона, което да гарантира парите на хората, за да могат да дойдат инвеститори.

Експертът смята, че не са направени реформи в нито една област.

Зайкова не очаква да бъдат направени сериозни реформи и през 2020 година, защото това е годината преди парламентарните избори.

"След три мандата мимикрия на реформи, не знам какво ще стане в четвъртия", допълни тя.

Даваме най-много за храна в целия ЕС

Ниското качество на живот си личи от това, че българите са единствената нация, която дава най-много пари за храна, докато средно в ЕС храната и напитките са на трето място - 12 процента от своите разходи дават средно европейците за храна и напитки, ние миналата година давахме 30 процента, а сега сме близко до 20-те процента за храна, посочи Зайкова.
 


Тя допълни, че българите са с най-голям относителен дял на домакинства, които не се отопляват добре, като става въпрос за работещи. При пенсионерите положението е още по-окаяно.

Мика Зайкова допълни, че България е на последно място по ниво на пенсии и по ниво на доходи. Тя отбеляза, че въпреки че в България минималната заплата расте, минималното възнаграждение у нас е 286 евро, докато в Люксембург е 2070 евро. Но и в близката до нас Румъния минималната заплата е 454 евро, допълни Зайкова.

Искат електронни трудови книжки и заплата само по банка

Попитана как ще отговори на коментарите на работодателите, че заплатата в Румъния е по-висока заради по-висока производителност, Зайкова каза, че производителността не зависи от работника, зависи от техниката и технологията, а ние работим с техниката от средата на 20 век по причина, че при нас не идват преки чужди инвестиции и изобщо инвестиции. А те, по думите на Зайкова, не идват, защото инвеститорите търсят сигурност за парите си, а ние сме най-корумпираната страна.

istock
istock

"Затова инвестициите не идват тук, затова и ООН, и ЕК отчитат, че България е много далече от тези инвестиции, които идваха преди кризата, ние въобще не сме си подобрили инвестиционния климат, независимо от кредитния рейтинг на Standard&Poor's ", отбеляза Зайкова.

Тя посочи, че двойно са се увеличили инвестициите, изнесени навън - от 2 милиарда и 400 милиона евро на 5 милиарда и 700 милиона евро, като това са парите на български инвеститори, изнесли ги навън, защото не са сигурни за парите си в България.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg