51% от доплащанията в системата на здравеопазването са от пациентите.

Най-голямо е доплащането в сферата на лекарствата. От 3 милиарда разход за лекарства, населението е платило повече от 2.6 млрд. лв.

Това заяви членът на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Григор Димитров по време на представянето на резултатите от проведеното онлайн допитване на Българската стопанска камара за състоянието на бизнес средата, предаде БГНЕС.

Касата ще продължи да плаща лекарствата на хронично болните

„Има големи доплащания в болничната, особено в извънболничната помощ, както и за медицински консумативи. На 23.12 имаме заседание. На предишното решихме да има увеличение на всички пътеки между 7 и 30%. Хоспитализациите ще бъдат намалени с 7-9%, с цел намаляване на нерегламентирания прием. Ще се отделят и 100 млн. лв. за погасяване на задължения към чуждестранни осигурителни компании, с което ние ликвидираме голяма част от задълженията, които имаме“, обяви Димитров и добави, че в началото на следващата година ще излезе нова Наредба за регламентиране на доплащанията.

istock
istock

Той коментира и схващането на обществеността, че държавата не плаща осигуровки на своите служители.

„Това не е така. Осигуровките на държавните служители не са за сметка на работника, а на държавата и те се плащат от бюджета. Те също като останалите заплащат осигуровки в размер на 8%“, обясни той и добави, че държавата осигурява на два пъти по-ниска ставка пенсионери и деца, което е проблем.

Колко средно взима програмист у нас

От думите му стана ясно, че държавата плаща по 21 лв. за дете на месец, по 23 лв. за възрастен, а осигуровката за бизнеса е около 80 лв.

Той подчерта, че отдавна настояват този феномен да бъде премахнат, но засега искането им остава без чуваемост.

така трябва да изглеждат новите трудови книжки.

От БСК пък добавиха, че с цел да се предотвратят измамите настояват заплатите да се превеждат по банков път, а трудовите книжки да станат изцяло електронни.

Колко време фирмата пази трудовите договори


Също така настояват във всяко предприятие и търговски обект да има пос терминал и призоваха гражданите да изискват касова бележка, когато заплатят потребителската си такса при личния лекар, след като станат от зъболекарския стол, защото от недекларирането на печалбите губим всички, докато единици се облагодетелстват.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg