Над 35% от българските фирми твърдят, че трябва да дадат пари под масата, за да се гарантира достъп до европейско финансиране.

Това показва изследване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Най-често срещаните измами са по програмите, администрирани от Министерството на земеделието и храните, става ясно от информацията на неправителствената организация.

Според експертът Тихомир Безлов, който е участвал в изготвянето на доклада, тези престъпления се доказват много трудно.

Една от причините е, че по всеки проект има консултантски бюджет от 12%, с който корупцията може да бъде платена напълно "законно" и срещу подкупа дори да се получат счетоводни документи.

Общата оценка в доклада за организираната престъпност в България е за трайно намаляване на нивата на насилие. Забелязва се свиване на някои от ключовите пазари на тежката организирана престъпност, но има ръст при други.

През последните години се забелязва значително свиване на пазара на нелегални цигари, както и известен спад на организираните ДДС измами. В същото време има осезаемо увеличение на киберпрестъпленията и вътрешния пазар на секс услуги.

istock
istock

България е световен фактор в киберпрестъпността, показва докладът на ЦИД. Общо 12% от атаките към облачните услуги на "Майкрософт" идват от български IP адреси. Близо 2% от световния обем на спам съобщенията са изпратени от български сървъри.

Около 12% от българските потребители в интернет са били обект на фишинг атаки чрез имейл през 2018 година.

Общо 30% от българския бизнес е бил засегнат от кибератаки през миналата година. Ръстът на засегнатите фирми от този вид престъпност в страната за последните три години е 300%. Най-честите мишени са банки, финансови институции и големите интернет търговци.

Приходите от нелегалната търговия с горива в страната се изчисляват на 700 милиона лева годишно. Това е значителна сума предвид факта, че общият легален пазар на горива в България е за малко под 9 милиарда лева.

Корупцията в световен план "изяжда" около 1 трлн. долара годишно от данъчните приходи

Големият проблем е, че властите на практика не могат да се борят с този вид престъпност. Разкриваемостта на нелегалната търговия с горива е под 0.1%.

Когато нелегалните горива се внасят от чужбина, те обикновено се транспортират като смес на битум с газьол. След това горивото се извлича от битума и се пласира в мрежата.

Нелегалните горива се използват главно от строителните и транспортните фирми, както и от селскостопанските производители.

istock
istock

През 2018 година властите са заловили едва 365 тона горива без документи, които са 0.1% от най-ниската оценка за оборотите на нелегалния пазар.

Центърът за изследване на демокрацията изчислява щетите от организираното източване на ДДС на около 220 милиона лева. Между 75 и 80% от организираните ДДС-измами се извършват в София.

Най-рисковите сектори са строителство, търговия с горива, търговия с хранителни стоки и интернет търговия. Изследването показва, че през последните години делът на онлайн търговците, които участват в източването на ДДС, се увеличава.

ЦИД изрично уточнява, че общата сума на несъбрания ДДС в страната е в пъти по-голям от оборота на организираната престъпност, която се е специализирала в измами с този вид данък. През 2018 година несъбраният ДДС в страната се оценява на 1.5 милиарда лева.

Сумата се увеличава прогресивно през последните три години. За сравнение през 2016 година несъбраният данък е бил 1.18 милиарда.
Най-сериозният източник на приходи за българската организирана престъпност остава износът на секс услуги в Западна Европа.

Какви са истинските причини за сивата икономика

Тази "професия" генерира приблизително 1 милиарда лева всяка година за българската организирана престъпност, въпреки че има известен спад през последните десет години.

За същия период обаче вътрешният пазар на секс услугите се е увеличил повече от два пъти и прави оборот от близо 250 милиона лева годишно.

istock
istock

Проучването показва, че потребителите на подобен род услуги в страната са се увеличили четирикратно през последните години.

Има увеличение на клиентите със средни и високи доходи, а проституцията става по-привлекателно занимание заради увеличаващите се доходи. Достъпът до този род "услуги" става по-лесен чрез интернет.

Продажбата на наркотици все така генерира огромни постъпления за организирата престъпност, действаща на територията на страната. Но и на този пазар има сериозни размествания.

Най-голяма експанзия се забелязва при продажбата на марихуана, която е виновна за по-голямата част от оборота на този престъпен пазар.

Добрата новина е, че се отчита спад на потреблението на тежки наркотици като хероин, кокаин и синтетична дрога.

Увеличението е при потреблението на хашиш и марихуана, което генерира 280 милиона лева годишно за организираната престъпност. Общият наркотичен пазар в страната се оценява на около 450 милиона лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg